POKOK CINCAU
Merupakan sejenis tumbuhan renek menjalar daripada keluarga
Lamiaceae yang menghasilkan agar-agar dinamakan 'cincau'. Tumbuhan renek ini
memang agak kurang dikenali dikalangan orang Malaysia walau pun ada sesetengah
orang menanamnya dirumah.
Tumbuhan Cincau ini
adalah daripada keluarga Lamiaceae yang popular ditanam di China dan Taiwan
jenis Mesoma parviflora
Sementara varieti yang
popular di Indonesia pula adalah Mesona chinensis.
Kedua-dua varieti ini
merupakan bahan mentah yang digunakan untuk membut agar-agar atau cincau sama
ada ia CINCAU HITAM atau CINCAU HIJAU. Jenis M. chinensis
mempunyai daun berwarna hijau dengan bentuk daun lebar menirus dihujungnya atau
dikatakan bentuk antara ovat kepada separuh bulat. Ia juga dipanggil atau
sinonim dengan nama Mesona procumbens yang selalunya akan dipetik bahagian atas
tumbuhan seperti daun dan ranting untuk diproses menjadi agar cincau.
Bahan ini akan dipetik
dan dijemur sehinga menjadi warna kehitaman kerana berlaku proses oksidasi.
Lazimnya daun ini akan diproses dengan memasaknya dengan air sehingga mendidih
dan disejukkan sebelum membeku untuk menjadi jelly iaitu agar-agar cincau.
![]() |
Daun Cincau yang telah dikeringkan |
Tumbuhan ini mudah hidup
diatas tanah pamah sehingga ketinggian 800 m dari aras laut dan jenis menjalar
atau melilit kayu sokong. Ia dibiakkan melalui keratan batang walau pun peratus
percambahan sederhana atau rendah jika kurang mahir. Penjagaan yang baik akan
membolehkan tumbuhan ini memanjang sehingga 5 - 18 meter panjang. Di negara
Vietnam tanaman ini dipanggil sebagai 'surong sao' atau 'thach
surong sao' yang ditanam dibawah naungan pokok kelapa secara komersil.
Mereka menjadikan tanaman ini sebagai satu jenis tumbuhan untuk diekspot dalam bentuk tepung untuk dijadikan agar-agar atau cincau yang sememangnya mampu
menurunkan suhu badan.
No comments:
Post a Comment